www.sakshaug.info

Startside
Opp
Sykkel
Sykkelutstyr
Sykkelbekledning
Sykkelvesker
Overnattingsutstyr
Diverse

 


treff siden 10/03/03

Denne siden ble sist oppdatert 22/10/08

 

 

Sykkelturer / sykkelferie


Sykling er gøy. Jeg ble med tre kamerater som skulle sykle Nordkapp - Lindesnes sommeren 1999 (se egen hjemmeside). Jeg hadde kun anledning til å være med til Trondheim denne gangen, men turen ga mersmak og det blir garantert flere turer etter denne. Jeg vet på ingen måte alt om sykling, sykkelferie eller lange sykkelturer men likevel gjorde jeg meg en del erfaringer på denne turen. Jeg ønsker her å dele noen av mine erfaringer om trening, planlegging, kunnskaper og utstyr en trenger for lange sykkelturer/sykkelferier. 

For de som lurer på hvor langt det er fra Nordkapp til Trondheim så er svaret ca 1700 kilometer. Norge er på ingen måte noe flatt land. En må være forberedt på mange tunge motbakker og tusenvis av kilometer sliter hardt på både kropp og utstyr. En kan oppleve motvind og regn hele turen, sol og medvind hele turen eller mest sannsynlig en kombinasjon av begge. Poenget er at en må være forberedt før en setter ut på en slik tur.

Trening

I forkant av denne turen startet jeg regelmessig å trene på sykkel. Jeg hadde så godt som ingen erfaring med å sykle langt og startet rolig. De første turene var runder på ca 20 km. Jeg merket allerede da at dette kunne bli smertefullt. Ettervert økte jeg distansen på rundene jeg syklet. Når jeg var godt i gang syklet jeg ca 3-4 ganger i uken og rundene varierte på 60-90 km i distanse. Alt i alt hadde jeg ca 1000 km i beina (og ikke minst rumpa) før turen startet. Dette nøt jeg godt av. De tre andre jeg syklet med hadde ikke trent nevneverdig i forkant og fikk allerede dag en problemer med spesielt knær. Det skal sies at også jeg fikk problemer med knær, men da først i Mo i Rana (ca 1100 km på vei) og med litt rolig sykling var problemet over etter to dager.

Planlegging

God planlegging av ruten i forkant er fornuftig. Faktorer som spiller inn er hvor langt en skal sykle, hvor godt trent en er, hvor mye tid en ønsker å bruke, hvor mye penger man ønsker å bruke, fastpunkter (besøke slektninger/severdigheter o.l.) m.m. 

Det første en må gjøre er å studere kart nøye og finne ut hvor lang turen egentlig er (veikart er god hjelp). Bestem deg så for hvor lenge ønsker du å sykle hver dag, gang det med hvor raskt du sykler gjennomsnittlig (med bagasje), korriger for virkelighet (trekk fra overdreven optimisme og overvurdering av egen form på gjennomsnittshastigheten og legg til motvind, dårlig vær og litt tekniske problemer på tid brukt pr dag) og sett opp anslagsvis etapper. Avhengig av valgt levestandard på turen (bo på hotell, campinghytte eller telt, spise på restaurant/café, bensinstasjon, medbrakt) justeres etappene til nærmeste sted som dekker behovene.

For vår sykkeltur varierte etappene fra 85 km til 205 km og vi avvek tildels totalt fra de planlagte etappene. Det er mange grunner til at det ble sånn og det er viktig å ha i bakhodet at det vil skje. Ikke la etappeplanen bli totalt styrende for sykkelturen. Dagsform vil variere. Været vil variere. Faktorer som hvor nærmeste sykkelbutikk er slik at en kan kjøpe reservedeler og låne spesialverktøy vil alltid bli styrende på ett eller annet tidspunkt. I tillegg vil muligheter for innkvartering (vi bodde stort sett i campinghytter og telt) med tilgjengelige sanitærforhold (les;dusj) og bespisningsmuligheter (mat er tungt å drasse på) bli styrende ettervert som turen strekker ut. 

Til tross for at etappeplanen sannsynligvis blir fraveket er det viktig å lage en. Det er viktig å sette seg mål og forberede seg på hva en kommer til å passere på veien. Det er ingen selvfølge å finne et sted å bo overalt. Det er heller ingen selvfølge å finne et sted å spise overalt. Det er i hvert fall ingen selvfølge å finne en sykkelreparatør overalt. God planlegging av turen vil også gjøre det mulig å forberede seg for hva slags utstyr en behøver å ha med, samt å kartlegge hvilke kunnskaper (foruten å sykle) en trenger i forkant.

Kunnskaper

Kan du å lappe en sykkelslange? Kan du å skifte dekk på sykkelen? Kan du justere bremsene dine? Kan du å skifte en røket bremsevaier? Kan du å skifte bremseklosser? Kan du å justere girene dine? Kan du å skifte vaier til girene dine, samt justere de etterpå? Kan du å skjøte et kjede som har røket? Kan du å etterstramme kranken? Kan du å justere eikene på hjulet ditt slik at det er helt uten kast i side og høyde? Kan du å skifte en eike som har røket på bakhjulet innenfor girkransen, bak eikebeskytteren? Vet du i hele tatt hva jeg prater om? Har du utstyret til å gjøre alt dette?

Hvis svaret er nei på noen av disse spørsmålene er det bare å finne en sykkelreparatør å lære fra. Selv fikk jeg personlig opplæring fra en sykkelreparatør i Indre Troms som heter Jan Ove Wang som driver Jowa Scooter. Jeg fikk også mange reservedeler, samt låne en del spesialverktøy for de mest kompliserte jobbene. Ikke minst jeg fikk bruk for reservedelene, spesialverktøyet og alle de tilegnede kunnskapene jeg fikk. Noen problemer var til og med utover det jeg hadde til rådighet av kompetanse og ressurser. Når felgen til bakhjulet knekker er det ikke bare bare å få en erstatning. Så noen problemer kan en ikke gardere seg for.

Utstyr

Utstyret er selvsagt viktig når en skal på lange sykkelturer. Utstyret kan brytes ned i følgende grupper:

 

 

Disse sidene er vel verd å sjekke.

 

 Digital Blasphemy 
Free 3d Wallpapers

    

     Klikk for mer informasjon om våre blader