www.sakshaug.info

Startside
Opp

 


treff siden 10/03/03

Denne siden ble sist oppdatert 22/10/08

 

 

Sykkelbekledning


Sykkelbekledning er faktisk veldig gode produkter. En må selvsagt ikke bruke sykkelbekledning men de fleste vil nok foretrekke det. Går sykkelturen i Norge må en ha bekledning for varmt, middels og kaldt vær.

Du trenger følgende utstyr:

 • Hjelm
 • Briller
 • Kort trøye
 • Kort sykkelbukse
 • Overtrekksjakke
 • Tights
 • Kaldværsbukse
 • Kaldværsjakke
 • Sykkelhansker
 • Sko
 • Skoovertrekk

Hjelm er ikke bare påbudt men også en selvfølge. Legg penger i en god hjelm som sitter godt og føles behagelig. Velg en farge som er godt synlig (gjelder også jakken din) og hvis det ikke er montert, fest reflekstape bak på hjelmen. Det skader ikke å velge en hjelm som matcher resten av bekledningen din så slipper du å se ut som en påfugl (sykkelbekledning har ofte kraftige farger).

Gode briller er briller som beskytter godt mot lys, vind (og insekter), har utskiftbare glass slik at de kan brukes i regn og lufter godt for å hindre dugg. Koster selvsagt flesk.

Strengt tatt trenger en ikke å bruke en sykkeltrøye, men de er veldig praktiske. Foruten å sitte tett på kroppen og redusere vindmotstand har de praktiske lommer på ryggen, lett tilgjengelig i fart, hvor du kan ha telefon, en snack, litt penger osv, osv.

En bra sykkelbukse er alfa og omega. Finnes med seler eller strikk i livet. Smak og behag avgjør. Viktige sjekkpunkt er at buksen passer som et skudd og at den har en tykk behagelig skinnpute i skrittet. NB! ikke bruk undertøy under sykkelbuksen. Undertøy = gnagsår = vondt!

En overtrekksjakke er fint å ha når det er litt surt uten at det er direkte kaldt. Ikke for tykk, ikke for tynn. Hva som helst kan brukes. Hvis du har en bra kaldværsjakke med gode muligheter for lufting er dette optimalt. 

Når det blir litt surt kan det være godt å trekke et par tights over sykkelbuksen. Bukseseler anbefales for å slippe at tightsene sklir ned.

Når høljer ned fra himmelen og det er kaldt og surt er en kaldværsbukse tingen. En kaldværsbukse er laget i et neoprenliknende stoff og har har vindbeskyttende stoff foran. Jeg brukte en Fila bukse til ca kr 1200,- og den er genial. En trenger ikke å bruke noe under buksen. Buksen er foret med skinnpute i skrittet, har lommer foran og er god og varm. Eneste ulempen er hvis det skiftende vær. I sol og varme vil du dø i denne buksen.

Kaldværsjakke kan være så mangt. Under sykkelturen brukte jeg Norønas Trollveggen jakke og jeg var meget fornøyd med den. Eneste ulempene er at hoftestrammerene i jakken gnager hull i kaldværsbuksen og at luftemulighetene er svært begrenset. Jeg har nå gått til skrittet å kjøpe en allværs sykkeljakke i GoreTex. Jakken har en mye bedre passform, luftemulighetene er betydelig bedre, fikse detaljer er innsydd og jakken er generelt mer tilpasset formålet. Fordelen med denne jakken er at den dobler som overtrekksjakke og sparer meg for en jakke i sekken. I ekstra kaldt vær vil en genser under jakken fungere utmerket.

Sykkelhansker kommer i alle former og farger. Kjøp et par med tykk pute og ta med langfingrede hansker å ha under sykkelhanskene i kaldt vær. Alternativt kan langfingrede sykkelhansker tas med i tillegg.

Når en skal velge sko må en enten være raus eller inngå et kompromiss. Skal en bruke SPD pedaler (klikkpedaler) må en selvsagt ha sko som støtter dette. Det beste hvis en har god råd og plass, er å ta med seg et par tynne sykkelsko for varmt vær og ett par tykke vintersykkelsko for kaldt vær. Hvis ikke bør en finne frem til en mellomting. Forvent å være kald og våt på bena, ofte.

Skoovertrekk finnes enten som neoprenovertrekk til å holde foten varm (visstnok) eller regnovertrekk til å holde deg tørr. Det siste anbefales.

Hvis du har problemer med å finne bra utstyr, sjekk ut nettbutikken til Sykelistenes Landsforening. De har bra sykkelvesker og sykkelbekledning til gode priser.

Disse sidene er vel verd å sjekke.

 

 Digital Blasphemy 
Free 3d Wallpapers

    

     Klikk for mer informasjon om våre blader