www.sakshaug.info |
Denne siden ble sist oppdatert 22/10/08
| Sykkelutstyr, verktøy og reservedeler Sykkelutstyr Av sykkelutstyr nevner jeg det mest nødvendige:
Så fremt en ikke liker å sykle med ryggsekk (ikke spesielt behagelig) må en ha bagasjebrett for å feste sykkelvesker. Det er litt smak og behag om en ønsker vesker foran. Selv unngikk jeg dette men måtte betale i form av meget høy belastning på bakhjulet. Sykling i mørke anbefaler jeg ikke hvis en har livet kjært. Behovet for lys er likevel tilstede. Er du egentlig klar over hvor mange tunneler det er i landet vårt? Det er mange og refleks er ikke godt nok. Rød blinkelampe bak er et minimum. I tillegg bør en ha godt hvitt lys foran eller minimum en rød blinkelampe der også. Skulle en punktere er det for dumt å ikke ha med seg sykkelpumpe. Sykkelpumpen må kunne fylle slanger med bilventiler (det mest vanlige) og gamle sykkelventiler. Grunnen til dette er at slanger en kjøper underveis ikke nødvendigvis har bilventiler. Kjøp en med trykkmåler så slipper du å sprenge dekket ditt. Ikke fall for fristelsen til å ha for høyt trykk i hjulet. Det ender bare med at sidegummien i dekket gir etter og at slangen tyter ut. Skulle det skje må du ha med ekstra dekk siden dette ikke lar seg reparere. Følg anvisningene på dekket. En skjerm foran sparer deg for mye dritt (bokstavlig talt). En skjerm bak gjør deg mindre bløt (bagasjebrettet tar ikke all spruten fra bakhjulet). Drikkeflasker er selvforklarende. Sykkelen har festepunkter for 3 flasker hvor kun 2 er tilgjengelig i fart. DRIKK MYE, HELE TIDEN!!!!!!!! Foruten veien er vel sykkelcomputeren det du ser mest på under en slik sykkeltur. En brukbar sykkelcomputer koster lite og gir masse informasjon. Trippteller, fart, gjennomsnittsfart, total distanse, stoppeklokke m.m. Sykkelcomputere er enten med ledning eller trådløs (radiosignal mellom måler og computer). Det finnes til og med sykkelcomputere med høydemålere og pulsmålere for de som er spesielt interesserte. NB! En Diskman vil jamme radiosignalet på en trådløs sykkelcomputer. En sykkeltur krever en sykkel. En sykkellås hjelper deg å tilfredsstille det kravet mellom etappene. Verktøy Følgende verktøy bør medbringes:
Eikestrammeren lar deg som ordet antyder stramme eikene på hjulet. Avhenging av hvordan eikene er strammet kan hjulet ha kast både i side og i høyde. Det er ganske krevende å justere eiker og det krever en del trening for å få det til riktig. Hvis eiker først blir feiljustert vil de ettervert starte å ryke i ett sett. Stopp innom en sykkelreparatør (ofte en sportsforetning) hvis du får problemer med dette. Umbrakosettet, skrujern, tang og skiftenøkkel vil være dine venner denne turen. Du har bruk for de hele tiden til ymse små ting. Lappesaker er en selvfølge og kan kjøpes på de fleste bensinstasjoner. Kjøp gjerne da settet med medfølgende dekkjern i plast. De er faktisk ganske bra. Av det mer eksotiske verktøyet kommer blant annet kranknøkkel. Avhengig av hvor avsidesliggende en skal sykle bør dette medbringes. Kranken (navet til pedalarmene) kan etterstrammes grundig i forkant og det vil holde stort sett hele turen. Ved behov vil selvsagt seriøse sportsforetninger ha en slik kranknøkkel det er mulig å låne. Problemet er selvsagt hvis noe uforutsett skjer på et sted utenfor allmenn ferdsel. Kransnøkkel og kransholder er et must for å kunne skifte eiker innenfor girkransen. Kransnøkkelen brukes til å skru opp låsemutteren til girkransen for å kunne ta den av. Kransholderen holder igjen girkransen slik at den ikke bare spinner i fri når du skal skru opp (NB! bruk en kransholder, ikke kødd med skrujern eller noe sånn). Når du skal låse etterpå er det bare å skru da kransen låser den retningen. Tro meg, du vil hate deg selv hvis du ikke tar det med. Du får sikkert bruk for det. Den siste lille godbiten som bør medbringes er en kjedekutter. Kort fortalt er det en liten skrustikke som lar deg skru ut og inn låsepinnene i kjedet. Hvis kjedet ryker vil du måtte fjerne en slik pinne før låseleddet kan festes. Låseleddet tres på uten noe verktøy. Med en kjedekutter kan du også sette sammen kjedet uten låsepinne ved å fjerne et komplett ledd. Men husk at det er noe herk å sette sammen kjedet med låsepinne (lykke til). Forresten skader det ikke å medbringe en kniv. Reservedeler Følgende reservedeler bør som et minimum medbringes:
Hvor mye reservedeler en skal medbringe avhenger selvsagt av lengden på turen og hvor en skal sykle. Ønsker en å være forberedt på det meste er listen over å anbefale. Ta med litt solid tape og ståltråd. Det er utrolig hva som kan improviseres i nødens stund. |
Disse sidene er vel verd å sjekke.
|